De Kracht van de Sacramenten Ontdekken
Alle grote stappen in het leven willen we met de wereld delen. Als gelovigen groeien we ook in onze relatie met Jezus en zijn blijde boodschap. Christenen zijn altijd op weg om Hem beter te begrijpen en zijn woorden in concrete daden om te zetten. Daarbij gebruiken ze de sacramenten als stapstenen.
Levensmomenten
Hier vind je informatie over de verschillende stapstenen van het leven
Doopsel
Wie voor dit sacrament kiest, krijgt er meteen een nieuwe grote familie bij. Samen met jou willen ze het beste uit het leven halen en steun bieden onderweg. Het doopsel doet herboren worden. Het water zet je fris op de weg van Jezus. De olie op je voorhoofd is een onuitwisbaar teken dat je als gezin wil meebouwen aan Gods droom van liefde en vrede.
Praktisch:
- wij dopen in onze kerk op vaste zondagen
2024: 3/11
2025: 9/02, 6/04, 1/06, 6/07, 7/09, 9/11
- dit is een gemeenschappelijk gebeuren in of na de zondagviering
- we nodigen 10 dagen vooraf het gezin uit op doopgesprek
Ben je 16 of ouder en wil je gedoopt worden?
Dan krijg je van de Kerk een andere titel: je bent geen dopeling maar een catechumeen. Dat betekent dat je zelf bewust kiest om je geloof te verdiepen en deel te worden van onze gemeenschap. Samen met de andere catechumenen van ons bisdom volg je een traject waarbij je de drie initiatiesacramenten tegelijk ontvangt.
Contactpersoon: Xenia, 0498 70 47 10, boel.xenia@telenet.be
Eerste Communie
Voor de eerste keer met de grote mensen aan Tafel gaan en de communie ontvangen. Het is een bewuste keuze vanuit het gezin, een keuze om Jezus en het Evangelie beter te leren kennen.
Op weg naar die belangrijke dag wil jij Jezus als ‘vriend’ en ‘grote broer’ ontmoeten. Hiervoor is training nodig! Je volgt het tweede jaar godsdienst op school; en we komen in de kerk samen op enkele doedagen en in de zondagvieringen.
Praktisch:
- de parochie ontfermt zich over de inschrijvingen en de catechesemomenten
- de communieviering zelf wordt in de scholen voorbereid
- de communieviering valt op de zesde paaszondag
2025: 25 mei
2026: 10 mei (inschrijven vanaf juni’25)
Contactpersoon: Hilda, 0498 50 17 13, ec.keerbergen@hotmail.com
Vormsel
Je staat op het punt de lagere school te verlaten. De wereld ligt voor je open. Zovele keuzes maken, en je kan steeds meer zélf beslissen. Bij je doopsel hebben papa en mama in jouw plaats de keuze gemaakt. Nu het vormsel voor de deur staat, is het aan jou om JA te zeggen tegen Jezus, om te beloven dat je zijn blijde boodschap wil uitdragen in de wereld. Je ontvangt dan op Pinksteren het zegel van de Heilige Geest, die jou als copiloot op je weg wil vergezellen. Zo’n beslissing neem je niet één-twee-drie. Samen zullen we een schooljaar lang ontdekken wat Jezus van ons vraagt. Het is dus belangrijk dat je met heel je hart aan het vormselprogramma begint.
praktisch:
- het hele traject is in handen van ons vormselteam
- de vormselviering is op Pinksterzondag
2025: 8 juni
2026: 24 mei (inschrijven vanaf juni’25)
Contactpersoon: Veerle, 0468 30 46 45, vormselcatechesekeerbergen@gmail.com
Huwelijk
"Ik beloof je man / vrouw te zijn en ik beloof je trouw te blijven in goede en kwade dagen, in armoede en rijkdom, in ziekte en gezondheid. Ik wil je liefhebben en waarderen al de dagen van mijn leven." (uit de huwelijksliturgie)
Het onverdiende geluk te mogen beminnen, bemind te worden en samen zorg te mogen dragen voor nieuw leven, heeft mensen steeds doen vermoeden dat hun liefde het louter menselijke overstijgt. In de levens- en liefdesgemeenschap tussen man en vrouw herkent de kerk Gods liefde.
Dit sacrament bezegelen jullie zelf als koppel. Er zijn alleen 2 getuigen nodig én een kerkelijke gewijde om de viering in goede banen te leiden. Vooraf komen we een drietal keren samen om de papieren in orde te brengen (doopattesten en huwelijksformulier), maar ook om jullie als paar dieper te leren kennen.
Contactpersoon: Christhuraja, 0472 43 26 89, kingchrist333@gmail.com
Ziekenzalving
Iedereen die langdurig lijden kent, die ziek is of voor een operatie staat, kan de ziekenzalving aanvragen. Het sacrament heeft de bedoeling opbeurend te zijn naar lichaam en geest, om steun en kracht en moed te geven. Het is dus zeker niet alleen maar ‘voor de stervenden’.
Het sacrament kan dan ook méér dan één keer ontvangen worden. Het gebeurt in vele woonzorgcentra dat men een gemeenschappelijke ziekenzalving uitspreekt. Wie reeds zo'n zalving heeft meegemaakt zal kunnen getuigen van de zinvolheid ervan.
De zalving wordt door de priester toegediend. Zieken worden op het voorhoofd en op de handen aangeraakt met speciaal hiervoor gezegende olie.
Door samen te bidden voelt de zieke zich sterker. God laat zo aan de zieke voelen dat Hij een handje toesteekt wanneer de ziekte te zwaar wordt om alleen te dragen.
Contactpersoon: Jos, 0497 94 87 23
Uitvaart
Wanneer iemand in onze kring gestorven is, leggen wij de overledene terug in de hand van God. We zijn dankbaar voor het leven. We zijn hoopvol voor de toekomst die ons nog onbekend is. De kerk is de geëigende plaats voor dit afscheid van een gelovige.
In onze parochie gebeurt het afscheid in een gebedsviering. Een van onze voorgangers zal daarvoor bij de familie op rouwbezoek langsgaan.
Op de derde zondag van de volgende maand herdenken wij de overledene in de zondageucharistie. We steken een verrijzeniskaars aan, die nadien aan de familie geschonken wordt.
Het eerste contact met de parochie wordt gelegd door het uitvaartcentrum van jullie keuze.
Contactpersoon: Jos, 0497 94 87 23
Aanvragen voor Vieringen van Levensmomenten of intenties
Een doopsel, eerste communie, vormsel of huwelijk aanvragen?
Op onze inschrijvingsformulieren kan je ons de nodige gegevens bezorgen. Ons team staat klaar om je verder te helpen bij de planning en uitvoering van deze belangrijke momenten.